ספרות
ספרות ז’
מטרות התכנית: מטרת העל של תכנית הלימודים בספרות היא לפתוח צוהר בפני התלמיד אל עולמה הקסום והמופלא של הספרות, תוך חינוך לדיאלוג מפרה ומעשיר עם היצירות הספרותיות, גם אם בשנים האחרונות נדמה כי עקב שינויים תרבותיים מואצים אל עולם טכנולוגי מדובר באתגר לא פשוט.
התלמידים יפגשו ביצירות ספרותיות מז’אנרים שונים ומתקופות שונות תוך שימוש ולימוד אסטרטגיות דיון, קריאה כתיבה וחשיבה ביקורתית לצורך דיאלוג עם הטקסט. בין מגוון צורות הדיאלוג עם הטקסט יובלט ההיבט הערכי ובמיוחד נתמקד בערכים שנבחרו כערכי חזון בית הספר.
הרחבה והעמקת הלמידה תעשה על ידי שימוש בזיקת הטקסט אל עולמם הרגשי של התלמידים ואל עולמות תוכן תרבותיים שאינם דווקא ספרותיים.
דגש רב יושם בתכנית על עידוד הקריאה החופשית, אם על ידי קריאה מונחית בכיתה ואם על ידי קריאה חופשית בתחילת כל שיעור ספרות. התלמידים יצרו קשר בין העולם הווירטואלי החביב עליהם ועולם הספרות הנלמד בכיתה על ידי שימוש מגוון בטכניקות תקשוב.
הרכב הציון:
20% הערכת מורה (הכנת ש”ב באופן מלא, הבאת ציוד, השתתפות, הנעה ללמידה
ומידת רצינות)
80% הערכה על ידי מבחנים בחנים ומטלות וכן על ידי הערכה חלופית של עבודות הגשה שיעודן דיאלוג עם החומר הנלמד בדרכים עצמאיות ומקוריות.
להלן הפירוט:מחצית ראשונה: 2 בחנים(כ-20%) מבחן(כ-40%) ויומן מסע קריאה(כ-20%).
מחצית שנייה: הערכה חלופית(כ-30%),מבחן(כ-40%) ועבודה על ספר קריאה(כ-10%).
ספרות ח’
מטרות התכנית: מטרתה העיקרית של תכנית הלימודים היא לעורר את אהבת הספרות היפה אצל התלמיד וראיית קריאתה כהתנסות מפרה ומעשירה. לצורך יישום מטרה זו, יושם השנה, כמו בשנים קודמות, דגש על פיתוח לומד עצמאי, הרוכש בשיעורי הספרות כלים לשם קריאה עצמאית משמעותית ואף פיתוח ‘טעם ספרותי’.
בחירת היצירות תוך זיקה ללומדים ולעולמם נועדה לאפשר לתלמידים להתמודד ישירות או בעקיפין עם ערכים חברתיים ,תרבותיים ,ומוסריים תוך פיתוח מיומנויות ואסטרטגיות של דיון, כתיבה, וחשיבה ביקורתית.
במהלך הלימודים בכיתה ח’ ימשיכו התלמידים בלמיד והכרות עם הז’אנרים שכבר טעמו מהם בכיתה ז’ תוך העמקת הידע והעשרתו.
הקריאה החופשית בתחילת כל שיעור תשתמר וכן גם הדרישה להצגת ספרי קריאה בדרכים מגוונות ויצירתיות. הרחבה והעמקה של הלימוד תעשה על ידי לימוד רב תחומי באמצעות חשיפה לסרטי קולנוע ולטקסטים ממקצועות לימוד אחרים וכן על ידי יצירות מקוריות של התלמידים עצמם .
הרכב הציון:
15%- הערכת מורה (הכנת ש”ב באופן מלא, הבאת ציוד, השתתפות, הנעה ללמידה
ומידת רצינות)
85%- הערכה על ידי מבחנים בחנים ומטלות וכן על ידי הערכה חלופית של עבודות הגשה שיעודן הפנמת החומר ויישומו בדרכים מגוונות.
להלן הפירוט: מחצית א:בוחן (כ-25%),הערכה חלופית (כ-45%),עבודה על ספר קריאה(15%).
מחצית ב’:2 מבחנים(כל אחד כ-35%) יומן מסע קריאה( כ-15%)
ספרות י’
תכנית הלימודים בספרות בכיתה י’ מותאמת לרפורמת הלמידה המשמעותית. המעמידה בראש את ההיבטים הרגשיים, החווייתיים והאינטלקטואליים שניתן להפיק מקריאת יצירת ספרות, תוך התייחסות לשונות התלמידים.
התלמידים יפגשו ביצירות ספרותיות מז’אנרים שונים ומתקופות שונות תוך שימוש ולימוד אסטרטגיות דיון, קריאה, כתיבה וחשיבה ביקורתית(במיוחד מן ההיבט הערכי בכלל וערכי חזון בי”ס בפרט) לצורך דיאלוג עם הטקסט הספרותי.
התלמידים יוערכו בהערכה פנימית בית ספרית במגוון דרכים חלופיות להערכה והציון הסופי יהווה 30% מהציון הסופי בבגרות.
הרכב הציון:10% הערכת מורה(הכנת ש”ב באופן מלא, הבאת ציוד, השתתפות, הנעה ללמידה ומידת רצינות)
90% הערכה במגוון חלופות הערכה שיעודן הפנמה העמקה והעשרת הלימוד.
ספרות יב’
תלמידי שכבה יב’ ילמדו השנה ע”פ חלוקת תכנית הלימודים לפי המתווה של 70% – 30%. כלומר חלק הארי של התכנית , ליבה ומיומנויות, יוערך בבחינת בגרות חיצונית (70%)- בחינת הבגרות בספרות היא בחינה בהיקף של 2 יח”ל והיא אחת מבחינות החובה בתעודת הבגרות. הבחינה מקיפה מגוון רחב של יצירות משלושה ז’אנרים: שירה, סיפורת ודרמה.
אשר לחלק הנוסף ,פרקי הרחבה והעמקה (30%), חלק זה יוערך על ידי מורי בית הספר במגוון חלופות דרכי הערכה (הערכה פנימית).
כך, במהלך השנה התלמידים יפגשו ביצירות ספרותיות מז’אנרים שונים ומתקופות שונות תוך שימוש ולימוד אסטרטגיות דיון, קריאה, כתיבה וחשיבה ביקורתית, כאשר דגש מיוחד יושם על ההיבט הערכי בכלל וערכי חזון בית הספר בפרט.
השימוש במגוון דרכי הערכה יאפשר לתלמידים להביע את עולמם הפנימי תוך התייחסות לשונות הלומד.
הרכב הציון:
לגבי התכנית המוערכת בבחינה חיצונית: בכל מחצית: שני מבחנים(כל מבחן כ-35%), בחנים ומטלות( כ-20%)הערכת מורה 10% .
הציון השנתי(ציון ההגשה לבגרות) הוא סכום ציון כל מחצית ובחינת מתכונת שתערך בסמוך למועד הבגרות. בחינת הבגרות החיצונית מהווה 70% מהציון הסופי.
התכנית המוערכת הערכה פנימית-ציון פנימי שיקבע ע”פ הערכה במגוון חלופות, ציון בית ספרי המהווה 30% מסה”כ הציון הסופי בבחינת הבגרות.